29 juni Lezing: ‘Hoogsensitiviteit (HSP) door Renée Merkestein bij Theeschenkerij Bellefleur in Siegerswoude.

Ongeveer 15-20% van de mensen heeft een zenuwstelsel dat gevoeliger voor prikkels is dan gemiddeld. Dit wordt hooggevoeligheid, hoogsensitiviteit genoemd of aangeduid met HSP (Highly Sensitive Person) . De vier kenmerken van hoogsensitiviteit volgens Elaine Aron, de Amerikaanse psychologe die hoogsensitiviteit definieerde, zijn:
1) sensorische sensitiviteit (zintuiglijke gevoeligheid), 2) emotionele intensiteit,
3) diepgaande verwerking, 4) overprikkelbaarheid.

Overprikkelbaarheid betekent dat je zenuwstelsel teveel prikkels binnenkrijgt om te verwerken en je dan niet meer goed kan functioneren. Vaak gaat dit gepaard met stress en verhevigde overlevingsreacties.
Veel hooggevoelige mensen beseffen in eerste instantie niet dat ze hooggevoelig zijn. Ze kunnen zich daardoor ‘anders dan anderen’ voelen. Ze voelen zich regelmatig overbelast in hun dagelijkse leven. Maar hoogsensitiviteit is vooral een fijn iets, want HSP’s  ervaren en verwerken alles diepgaander, hun ervaringen gaan dieper. Deze manier van verwerken botst soms met de inrichting van de maatschappij, die hier wat minder rekening mee houdt, omdat zij is ingericht voor de grote groep. Dus kan je als HSP beter je eigen weg zien te vinden, jouw mooie kwaliteiten als uitgangspunt of referentiekader voor je leven gaan nemen…

HSP life coach en healer www.reneemerkestijn.com 

Graag tijdig opgeven via bellefleur@kpnmail.nl of 06-48575067

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.