Voorjaar?

IMG_9316

 

Bloeistengel van de  Russische rabarber (Rheum palmatum)

Hoewel moeder natuur dappere pogingen doet om toch op tijd alle flora en fauna van jongen, bloemen en zaden te voorzien lijkt het voor ons mensenkinderen alsof de winter nog steeds niet verdwenen is. Veel momenten om lekker buiten te kunnen zitten genieten zijn er niet geweest tot nog toe en dan moet je echt een beschut plekje zoeken. Gelukkig zijn er genoeg beschutte plekjes in onze tuin, met als nieuwe aanwinst een paar grote houten kratten die op z`n kant gezet als tuinhuisje dienen en waar je in een lekkere stoel heerlijk de vogels kunt observeren met een mooi uitzicht op de moestuin. Het seizoen is dit jaar zeker 4 weken later op gang gekomen en in de tuin is nog veel aarde zwart. De zaailingen staan dapper net boven de grond , maar veel groei zit er nog niet in. Planten die al wat langer in de tuin staan en goed geworteld zijn groeien wel vrij normaal al gaat het ook hiermee niet zo snel. Het is bijzonder ieder jaar weer te zien wat er tegelijk bloeit, en ieder jaar is dat weer verschillend. In een mooie voorjaarsweek stonden dit jaar de morel, de perenboom en het krentenboompje in een oogverblindende pracht samen te bloeien, terwijl ook nog de sneeuwklokjes, krokussen en het speenkruid in volle bloei stonden.

Onze nieuwe aanwinst ,een stukje weiland over de weg, is ingezaaid en inmiddels staat het eerste gras op de parkeerplaats net boven. De koude droogte is afgelost door een natte kou en op de open vlakte doen de 200 voor-gekweekte pompoenplanten het niet goed. Ze staan te verpieteren en als noodoplossing hebben we er tijdelijk maar bloempotten overheen gezet om ze nog een beetje te beschermen, hopelijk wordt het nog wat. Misschien moeten we opnieuw zaaien. Ook de droogbonen zoals reade krobbe, friese woudboontjes, marmerbonen en soldaatjes laten zich nog niet zien hoewel ze al twee weken gelden gezaaid zijn. 

Op de opening op moederdag 12 mei was het gelukkig een prima dag en hebben we samen met de aanwezigen kunnen genieten van een prachtig optreden van QUE MAS en het bord van de theeschenkerij officieel onthuld, ook hebben we een Brabantse Bellefleur (appel) geplant. Voortaan zijn we elke zondagmiddag (als de vlag wappert) open voor bezoekers van 12.00 tot 18.00 voor o.a.een heerlijk kopje thee met huisgemaakt gebak. Op zaterdag 1 juni staan we op de Braderie van de Naturij in Drachten en op woensdag 12 juni is er weer een gezond Verstand Avond met Hajo Bol. Je kunt je nog opgeven voor een zomerkruidenwandeling en kookdemonstratie met Mieke Willebrands op 22 juni. van 10.00 tot 15.00.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.